Kokosolie

Kokosolie is al jaren populair onder mensen die graag gezond en biologisch willen eten. Door veganisten wordt kokosolie vaak gezien als de ideale vervanger voor boter. Uitermate geschikt om mee te bakken en braden.



Kokosolie en kokosvet
Kokosolie is het vet dat gewonnen wordt uit het witte vlees van de kokosnoot. In de landen waar kokosolie gemaakt wordt zijn de tempraturen vaak een stuk hoger dan dat wij gewend zijn. Dit zorgt ervoor dat de olie vloeibaar blijft. Eenmaal hier aangekomen is het natuurlijk een stuk koeler, onder de 25 graden zal de olie altijd stollen en hard worden. In onze omgeving wordt er dus technisch gesproken over kokosvet.
Kokosolie gezond
Lang is kokosolie of kokosvet afgeschreven als ongezond, omdat hier verzadigde vetten in zitten. Maar klopt dit wel? Er zitten inderdaad veel onverzadigde vetten in kokosolie. Echter gaat het hier om middellange verzadigde vetzuren. Dit is gemakkelijk afbreekbaar door de lever en zorgen deze vetzuren alleen voor verbranden en worden ze niet opgeslagen als vetreserve. Daarnaast zouden deze middellange vetzuren niet slecht zijn voor je cholesterol.
Soorten kokosolie
Er zijn verschillende soorten kokosoliën verkrijgbaar. Zo is het mogelijk om te kiezen voor “extra virgin” dit heeft alles te maken met de kwaliteit van de olie. Virgin heeft in dit geval betrekking op jonge kokosnoten. Voor topkwaliteit olie worden alleen jonge kokosnoten gebruikt, omdat deze noten nog de maximale voedingswaardes bevatten.
Kokosolie is uitstekend om mee te bakken en braden. Naast bakken en braden is het ook mogelijk om kokosolie op je brood te smeren. Verder zijn er ook kokosvetten die je kan gebruiken voor cosmetisch gebruik.